Hogyan válasszunk VPN-t?

hogyan válasszunk vpn

Mióta biztonság és cenzúra szerepe megnőtt egyre többen gondolják úgy, hogy valamilyen VPN szolgáltatást használnak. De, persze sokan csak a Netflixet vagy egyéb streaming oldalt szeretnének elérni, melyek földrajzilag korlátozottak.

Mi az a VPN és miért használjuk?

A VPN szolgáltatások különböző funkciókat biztosítanak, és számos dologra lehet használni.

A VPN segíthet az eredeti IP cím elrejtésében – a földrajzi elhelyezkedése megváltoztatható virtuálisan egy ottani szerverhez történő kapcsolódással, legyen az egy másik országban, vagy akár a világ másik végén. A VPN-szolgáltató lehetővé teszi az egyszerű kapcsolódást számos helyhez és hozzáférést biztosít a földrajzilag zárolt és korlátozott tartalmakhoz.

Sőt, VPN-t használhatod az internetes forgalmad, és minden tevékenységed titkosítására. Titkosítással könnyen elbújhatsz és biztonságban lehetsz úgy, hogy még az internet szolgáltatód sem tudja, hogy merre jártál, milyen weboldalakat böngésztél, mit osztottál meg vagy töltöttél le online.

Kapcsolódó: Mi az a VPN és hogyan működik.

Miért jobb, ha nem ingyenes VPN-t használunk?

Az ingyenes VPN-eket általában több szempont szerint is korlátozzák: az adatok, a sebesség, a kiszolgálói kapcsolat, bizonyos helyszínek és még más limitálások is szóba jöhetnek.

VPN szolgáltató választásakor a következő kritériumokat vegyük figyelembe

1. Ár

Fontos összehasonlítani a különböző árazási csomagokat VPN szolgáltatókon belül és között is. Továbbá fontos megnézni, hogy milyen funkciókat tartalmaznak a különböző csomagok. Pénzvisszafizetési garanciát és a különböző fizetési lehetőségeket is vegyük figyelembe.

2. Funkciók

Az egyidejű kapcsolatok száma, különböző helyszínek széles választéka, elérhető szerverek száma, fejlett funkciók (adblocker, anti-malware, killswitch ) – mind fontosak egy VPN szolgáltatónál. Minél több ország és szerveráll rendelkezésre, annál jobb. Továbbá több szerver kevesebb terhelés jelent és nagyobb sebességet netezéskor és a streameléskor.

3. Multieszköz támogatás

Egyidejű kapcsolatok, különböző platformok, operációs rendszerek támogatása, mind fontos, ha több eszközön szeretnéd használni a VPN-t, legyen az akár laptop, telefon, tablet, PC vagy bármi más.

4. Adatvédelem és biztonság

A titkosítási protokollok és típusok, azok erőssége és a VPN adatvédelmi irányelvei a VPN egyik legfontosabb jellemzői. Sokféle titkosítási protokoll mondható jónak, bár az összes közül a legbiztonságosabb az OpenVPN. A VPN-szolgáltató helye is fontos. Néhány országban vannak olyan hírszerző ügynökségek, amelyek még így is begyűjthetik az adataidat.

5. Gyorsaság

A VPN-ekre jellemző általában a lassulás a nagy távolságok és egyéb feldolgozási tevékenységek miatt. Ezért is érdemes megnézni, hogy kínál-e a szolgáltató nagy sebességű szervereket, ha lehet a közeledben. A legjobb VPN szolgáltatók szintem mindegyike rendelkezik szerverekkel Magyarországon is, így a sebesség csökkenés szinte minimális, de ez igaz a környező országokban levő szerverekre is.

A fent említetteken kívül persze számos más kritérium van, amelyeket érdemes figyelembe venni, de ezek főleg annak függvényei, hogy mire szeretnénk használni a VPN szolgáltatást.

Szólj hozzá!