Mi a különbség a VPN és a TOR között?

Sokan nem tudják, mi a különbség VPN szolgáltatások és a Tor között. Mindkettő a kapcsolatainak anonimizálásra és azok titkosítására szolgál.

A Tor nyílt forráskódon alapul, és önkéntesek működtetik, ezért ingyenes szolgáltatás. Ez egy rétegelt megközelítésen alapul. Tehát mondjuk, hogy egy Google keresést szeretnél végezni Torral. Ez azt jelenti, hogy a számítógépről érkező forgalom egy Tor-réteget fog elérni, amely titkosítja, majd megadja egy második rétegnek, egy harmadik rétegnek, egy negyedik rétegnek, és ezután végül kilép a rétegekből és eléri a Google keresést.

A rétegelt megközelítésnek hatása van a felhasználásra. Az egyik az, hogy a kapcsolat lassabb lesz. Több réteg van, így több időbe telik az adatforgalom. Egy másik dolog az, hogy bárki futtathatja ezeket a rétegeket. Akik az első vagy az utolsó réteget futtatják, láthatják a titkosítatlan forgalmat. Továbbá, bizonyos webhelyek nem engedik elérni a szolgáltatásaikat, ha az Tor hálózatból érkezik. Például néhány online áruház vagy néhány streaming szolgáltatás.

hogyan működik a tor
A TOR működése | Credit: thebestvpn.com

A VPN-szolgáltatók nem használnak rétegelt megközelítést. Általában világszerte több tucat adatközpont található és egy szervert választasz ki. Az összes forgalom ezen a szerveren lesz titkosítva és továbbítva. Sokkal gyorsabb, mivel nincsenek rétegek.

Dióhéjban összehasonlítva a Tor-t és a VPN-t: Tor lassabb mivel az adatforgalom több rétegen halad át, de ingyenes. A VPN-ek jobb teljesítményt nyújtanak, és jobban működnek, mert kevesebb szűrés van, de pénzt kell fizetnie a szolgáltatásért. Ez a különbség a Tor és a VPN között.

Szólj hozzá!