Smart DNS és VPN Különbség

Mi a Smart DNS, és hogyan különbözik a VPN-től? Egyszerűen fogalmazva: a Smart DNS egy olyan technológia, amelyet álcázására használnak, lehetővé téve a földrajzilag korlátozott tartalom elérését. Ellentétben a VPN-nel, amely titkosítja és átirányítja az összes internetes forgalmat egy szerveren keresztül.

Az Smart DNS inkább hasonlít, arra mintha lecserélnénk egy autó rendszámát. Az autó tényleges helyzete nem változik, de a rendszámtábla egy másik államot vagy országot jelöl. Ez akkor hasznos, ha olyan streaming szolgáltatást szeretnél használni, mint a Netflix vagy a Hulu, amelyek földrajzilag korlátozzák a tartalmat.

Amit a Smart DNS tesz, az az, hogy becsapja ezeket a szolgáltatásokat, melyek úgy érzékelik, hogy egy adott helyen tartózkodsz, ahol valójában nem is vagy. Ez a hely hívásának hamisítása.

Visszatérve ehhez az autós analógiához, amikor a Smart DNS-en keresztül csatlakozol az internethez, kiválaszthatod, hogy melyik ország „rendszámát” akarod használni. Amikor eléred a példának említett streaming oldalakat, azok megnézik a „rendszámodat” és mivel úgy érzékelik, hogy te egy megfelelő országban vagy, ezért engedélyezni fogják a használatot. Néha észlelik, hogy hamis helyen vagy, de csak ritkán.

Tehát, ha VPN-nel ellentétben a Smart DNS csak a földrajzi helyezteted rejti el. Míg a VPN titkosítja az adatforgalmat is egy szerveren keresztül, tehát biztonságosabb.

Szólj hozzá!