Szükséged van egyáltalán VPN-re?

vpn szükséges

Szükséged van egyáltalán VPN-re? A legtöbben a világon, azért használnak VPN-t, mert az országban, ahol élnek, az internetezés korlátozva van. Egyszerűen vannak olyan oldalak, melyek az állam tilt és ez által elérhetetlenek a lakosság számára (pl. Kínában a Facebook.)

Persze a fordítottja is igaz. Vannak, olyan oldalak, amelyek csak adott országbeli látogatók számára elérhetőek. Ilyen volt a Netflix is, amely sokáig elérhetetlen volt Magyarországon, így csak VPN-n keresztül lehetett filmeket nézni.

Mivel Magyarországon nincsenek korlátozások, és most már a legnagyobb streaming oldalak is elérhetőek, így ebből a szempontból nézve nincs szükségünk szolgáltatásra.

Azonban a VPN más szempontból lehet hasznos része az online „életednek”.

A virtuális magán hálózat titkosítja az összes  adatforgalmadat. Bármit csinálsz, legyen az böngészés vagy torrent letöltés, a forgalom egy VPN szerveren megy keresztül. Ennek két pozitív hatása van.

  1. Az internetes forgalmadat senki sem tudja lenyomozni, követni és annak adatait tárolni. Még az internetszolgáltatód sem. Így, senkinek és semminek nincs betekintése arra, hogy mit csinálsz vagy csináltál online.
  2. Mivel az igazi IP címed rejtve marad, hiszen a VPN szerver oszt ki számodra egy újat, így a meglátogatott oldalak sem tudnak beazonosítani. Tehát teljesen anonim maradhatsz.

Például, a nyílt hálózatok, vezeték nélküli Hotspotok kedvelt helyei a hackereknek, hogy áldozatokat találjanak. Ha VPN-en keresztül csatlakozol fel, akkor védve maradsz tőlük.

Persze semmi sincs ingyen.

Először is némi sebességcsökkentést tapasztalhatsz. Ez egyrészt a titkosítás és a szerver távolságából adódik. Minél közelebb van hozzád a választott szerver, annál kisebb lesz a sebességcsökkenés. Így, érdemes európai szervereket használni. Én például, német, osztrák vagy olasz szervereket használtam régen, és a sebesség csökkenés sohasem volt több 10-20%.

Azonban meg kell jegyeznünk, hogy a legjobb VPN szolgáltatók már rendelkeznek szerverekkel Magyarországon is, így a szinte nem érzékelsz semmit kapcsolódás után.

A titkosítás is befolyásolja a sebességet, de szinte mindegyik szolgáltató több protokoll használatát is lehetővé teszi, így kilehet tapasztalni, hogy melyik a leggyorsabb.

Ha többet szeretnél tudni, nézd meg a VPN sebességről szóló cikkünket itt.

A másik dolog, amit figyelembe kell vennünk, hogy egy minőségi szolgáltatás, pénzbe kerül. Habár nem fogja a havi költségvetésedet gallyra vágni, mivel néhány száz forintról, maximum kicsit több mint ezer forintról beszélünk havonta. Ez függ a választott szolgáltatótól, illetve a fizetésgyakoriságától.

Igen, vannak ingyenes VPN szolgáltatások is, melyeket ki lehet próbálni. De, ezeknél, olyan gondok léphetnek fel, mint a gyenge sebesség, adatforgalom korlát stb.

Mindent összevetve, igen lehet VPN nélkül internetezni, de ha egy kicsit is számít az online biztonságod, akkor érdemes előfizetni egy szolgáltatásra. Például, én jelenleg egy olcsó szolgáltatónál vagyok, TorGuard, és havonta 500 Ft fizetek. Gyors, megbízható és 5 eszközön egyszerre tudom használni.

Szólj hozzá!