Mit kell tudni a VPN sebességről

vpn sebesség

Az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni egy VPN szolgáltató választásakor, az a sebesség. A letöltés, és persze a feltöltési sebesség nagyban befolyásolja a felhasználói élményt. Lehet a választott VPN szolgáltatás hiper-szuper biztos, ha hülyét kapunk attól, hogy a videó vagy akár egy weboldal nagyon lassan töltődik le.

Persze, a VPN sebességet sok minden befolyásolhatja. Íme, néhány a lehetséges okok közül.

VPN Sebesség Tippek

1. A szerver földrajzi elhelyezkedése

VPN szerverek európa
Csak néhány NordVPN európai szerverei közül

Kétségkívül, minél közelebb van a földrajzilag a választott szerver, annál gyorsabb a kapcsolat sebessége. Ennek oka, hogy az internetes forgalom összetettsége növekszik, ahogy nő a távolság a VPN kiszolgálón. Minél összetettebb a forgalom, és minél nagyobb a távolság, annál lassabb a VPN sebesség.

Ebből kifolyólag érdemes minél közelebbi szerverhez kapcsolódni, ha a földrajzi elhelyezkedés nem fontos szempont (ha nem akarsz pl. Netflixet nézni csak böngészni.) Személyes tapasztalatom szerint bármely közép és kelet, de akár nyugat európai szerver is megfelelő az élvezhető sebességhez.

Szerencsére az összes kiváló szolgáltatás nyújtó cég, mint az ExpressVPN vagy a NordVPN, rendelkezik Magyarországon szerverekkel. Ezekhez csatlakozva a sebesség csökkenés szinte érzékelhetetlen.

2. A VPN protokollok

A legtöbb szolgáltató lehetővé teszi különböző protokollok használatát. A legnépszerűbbek az OpenVPN (UDP vagy TCP), SSTP, PPTP és L2TP / IPSec. Minden protokoll eltérő VPN sebességet eredményezhet. Például az OpenVPN használata UDP-n keresztül gyorsabb kapcsolatot eredményez, mint az OpenVPN a TCP-n keresztül. Habár szigorú szabályok nincsenek.

Az OpenVPN az UDP-n keresztül egy jó alapértelmezett beállítás. Ha sebesség gondod van, próbálj meg egy másik protokollra váltani, és teszteld le, hogy melyik hozza legjobb sebességet.

 

3. Titkosítási szint

A szigorúbb titkosítás gyakran bonyolultabb, és ez által lassíthatja a VPN-t. A 128 bites titkosítás a legtöbb esetben gyorsabb kapcsolathoz vezet, mint egy 256 bites.

Ugyanakkor, a titkosítási szint csökkentése növeli a VPN kapcsolat sebezhetőségét. Hacsak nem tapasztalsz radikális sebesség csökkenést, ami élvezhetetlenné teszi online tevékenységedet, ragaszkodj a magasabb titkosítási szinthez.

4. A hálózat beállítása

A VPN sebességet befolyásolhatja, hogy a készülék vezetékes hálózaton van-e és fizikailag csatlakozik-e az útválasztóhoz vagy WiFi-t használ. Mivel a vezetékes kapcsolat gyakran gyorsabb, mint a WiFi, az utóbbi korlátozó tényező lehet. Megpróbálhatod közvetlenül csatlakoztatni a számítógépet a routerhez, hogy megtudd van-e sebességjavulás. (Nem jellemző, ha a WiFi rendben van.)

5. A VPN szerver terheltsége és a sávszélesség

A VPN kapcsolat sebességére nagy hatással van a szerver teljesítménye. A túlterhelt kiszolgálók esetében, amelyek sávszélessége nem tud lépést tartani a keresettel, sokkal lassabb a sebesség.

Azonban a legtöbb VPN szolgáltató kliense jelzi számunkra, hogy az elérhető szerverek mennyire túlterheltek. Így, néhány egérkattintással kereshetsz egy kevésbe terhelt szervert, ami valószínűleg sokkal jobb VPN sebességet biztosít.

Összegzés: a VPN sebesség

Nem minden VPN szolgáltató egyforma. Még tökéletes körülmények között is az általuk kínált sebesség és megbízhatóság drasztikusan eltérő lehet. A legtöbb persze úgy hirdeti magát, mint a leggyorsabb és legmegbízhatóbb VPN szolgáltató a piacon. De, a felhasználóélményben nagy különbségek lehetnek.

Itt a VPNinfo.com oldalon mi összeszedjük a legmegbízhatóbb szolgáltatókat, így neked nem kell tesztelgetni.

Szólj hozzá!