Torrentezés VPN Nélkül? – Miért Rizikós?

vpn torrent

Filmek, játékok, sorozatok és zenék letöltésének legegyszerűbb, és persze ingyenes, módja a torrentezés. Csak egy torrent kliens kell hozzá és már jön is a cucc. De, a fájlmegosztás valójában egy illegális tevékenység. Ennek ellenére, a letöltők 99%-a semmilyen online védelmet nem használ, mint pl. a VPN, ami segíthet megőrizni az anonimitásukat.

A torrent P2P (Peer to Peer) megosztási hálózatot használ, amely lehetővé teszi több felhasználó számára, hogy megossza egymás között a fájlokat. Bármikor, amikor elkezdesz letölteni egy fájlt, az otthoni IP címed láthatóvá válik azoknak a felhasználóknak, akik megosztják vagy letöltik a fájlt. A felhasználók mellett az internetszolgáltatók és a nagyvállalatoknak is lehetőségük van arra, hogy meghatározzák, ki „lopja” a szerzői joggal védett anyagokat.

Miután az IP címet azonosították, annak pontos helyét is meglehet határozni. Ez lehetővé teszi az internetszolgáltatóknak és a vállalatoknak, hogy jogi vagy fenyegető fellépést hajtsanak végre. Az IP cím maszkolása nélkül minden új állomány letöltésekor, vagy megosztásakor sebezhetővé válsz.

A Torrent kockázata VPN nélkül

Milyen kockázatokat vállalsz, ha nem használsz biztonságos VPN-t? Íme néhány.

1. Megosztod a személyes adataidat idegenekkel

Torrentelés közben az adataid nyilvánosak, és így sebezhetővé válnak. Bárki, aki ugyanazt a fájlt tölti le, mint te, meg tudja nézni és menteni az IP címedet. Amikor az IP címed nyilvános, sokkal nagyobb a kockázata, annak hogy valaki nyomon kövessen és azonosítson.

2. Az internetszolgáltatók nyomon tudnak követni.

Mivel az IP címed nyilvános ezért az internet szolgáltatód mindent megtudhat az online tevékenységeidről például azt, hogy torrentezel. Néhány szolgáltató régebben korlátozta a sávszélességet azoknál a felhasználóknál, akik „túl sok” fogalmat bonyolítottak. Külföldön számos szolgáltató új felhasználó szabályokat vezetett be, amelyek megtiltják a szerzői joggal védett anyagok megosztását.

3. Szerzői jogok megsértése

Természetesen nem tudják megfigyelni a torrent weboldalakon található összes fájlt, de a legnépszerűbb tartalomtípusokat az internetszolgáltatók, jogi irodák és az alkotókat képviselő szervezetek figyelik. És, ha találnak valamit, akkor természetesen eltávolíttatják azt, és a legvégsőesetben még büntetést is kiszabhatnak. Néhány országban magánszemélyeket lopásért ítéltek el és börtönbe küldték a szerzői jogi anyagok letöltéséért.

4. Védelem a hackerek ellen

A fájlmegosztás az egyik kedvenc módja a hackereknek, hogy beszivárogjanak a számítógépbe és ellopják a személyes adatokat. De ez még nem minden, a káros módosítások újabb fenyegetést jelentenek a számítógépre. A VPN nem véd a vírusok ellen, de segíthet a hackerek távol tartásában.

Mint korábban említettük, nagyon egyszerű azonosítani az IP címet a torrent kliensen keresztül. Ha az IP-det megtudja, akkor egyszerű egy hacker számára követni azt és bejutni az adott számítógépedbe.

A VPN megoldja ezeket a gondokat

A VPN vagy a virtuális magánhálózat olyan szoftver, amely az interneten keresztül védi a felhasználók azonosságát és helyét. A magas szintű anonimitásnak köszönhetően a VPN a torrent felhasználók kedvenc eszköze.

Azonban nem minden VPN tökéletes, gyors és biztonságos torrentezéshez. Némelyikük lassú, mások naplózzák a tevékenységeket, és néhányan egyszerűen nem nyújtanak elegendő védelmet.

Miért torrentezz VPN-nel?

A VPN biztonságot, védelmet és anonimitást biztosít a tartalom letöltésekor. A VPN használatának két fő előnye van.

  • A VPN szervereknek saját IP címeik vannak, amelyeket a felhasználókhoz rendelnek hozzá, így nehezebb (ha nem lehetetlen) nyomon követni a tevékenységeket. Biztonságban tudhatod a helyed, IP-címed és egyéb érzékeny adatokat.
  • Amikor fel vagy letöltsz, a VPN-szoftver titkosítja az adatokat. Ez lehetetlenné teszi, hogy bárki megtudja, milyen adatokat cserélődnek, milyen eredetűek és kik az érintett felhasználók.

A VPN szolgáltatók nagyon népszerűvé váltak, és rengeteg lehetőség közül választhatsz. Bár vannak olyan szolgáltatások, amelyek ingyenesen hirdetik magukat, fontos szem előtt tartani, hogy ezek nem mindig megbízhatóak. Sokszor az ingyenes VPN az IP-cím és a személyes adatok megjelenítéséhez vezet. Némelyikük eladja a tevékenységi előzményeket olyan ügynökségeknek, amelyek hirdetések megjelenítésével foglalkoznak. Ne feledd, hogy ha ingyenes, akkor valószínűleg valami más módon profitálnak.

Javasolt VPN torrentezéshez?

Nord VPN vagy ExpressVPN

De mielőtt szolgáltatót választanál, nézz körül, és hasonlítsd össze a jellemzőket és a biztonsági képességeket. A legnépszerűbb és megbízhatóbb szolgáltatók is csak néhány dollárba kerülnek havonta.

Szólj hozzá!